Verstandelijke beperking

Deze training richt zich op het werken met jongeren in een schoolse situatie met een verstandelijke beperking variërend van matig tot ernstig verstandelijk beperkt.

De praktijk leert dat Rots en Water ook voor deze doelgroep een uitstekende methode is om jongeren te ondersteunen in hun sociaalemotionele ontwikkeling. Achterstanden hierin hebben een negatieve invloed op het sociale welzijn, de sociale veiligheid en de mate van functioneren in een arbeidsomgeving.

Door de soms geringe mogelijkheden in communicatie blijkt voor deze jongeren het in beweging zijn de juiste ingang om ze hier meer over te laten leren. Vaak zijn er ook achterstanden in de ontwikkeling van het lichaams- en emotioneel bewustzijn die doorwerken in de ontwikkeling van zelfkennis en zelfvertrouwen, het empathisch vermogen en sociale competentie. Vandaar dat voor deze basale ontwikkeling veel oefeningen worden aangereikt.

Een aantal van deze oefeningen zullen de gecertificeerde Rots en Watertrainer bekend zijn maar in de originele vorm niet of minder goed voor deze doelgroep in te zetten. Door deze oefeningen op een iets andere manier aan te bieden, en met een aantal variaties uit te breiden, kunnen bekende oefeningen wél effectief worden ingezet. Uiteraard worden er ook nieuwe oefeningen en nieuwe materialen aangeboden.

Ook in deze Rots en Watertraining wordt het praktijkgedeelte door theoretische informatie ondersteunt. Centraal hierin staan de gevolgen van de beperkingen van deze jongeren voor hun dagelijks leven tijdens en na hun schoolcarrière. Deelnemers aan de training ontvangen een reader waarin 3 verschillende lessenseries worden beschreven.

De training wordt gepresenteerd door Bouke Bisschop, Advanced Rots en Water trainer / vakleerkracht bewegingsonderwijs SO.

Praktische informatie

Locaties: Deze training vindt enkel plaats in Sportcentrum Oudenrijn bij Utrecht. Daarnaast is het voor een school/organisatie mogelijk de basistraining als incompany in te kopen (voor meer informatie zie ‘Incompany Trainingen’)
Kosten: € 275,- (vrijgesteld van BTW). Kosten zijn inclusief koffie, thee, lunch en reader.
Tijden: Aanvang 08:30 uur (inloop mogelijk va. 08:00 uur). Einde 17:15 uur.
Duur: De training omvat één dag met een contacttijd van 8 uur en een geschatte studielast van 16 uur.
Trainer: Bouke Bisschop

 

Deze eendaagse specialisatie is alleen toegankelijk voor de gecertificeerde Rots en Watertrainer die de driedaagse basistraining heeft gevolgd. Geef daarom bij inschrijving aan wanneer en waar je de driedaagse hebt gevolgd. Alle trainers staan opgeslagen in de Rots en Water database.