Veelgestelde vragen

Algemeen

Kan mijn kind ook Rots en Water trainingen krijgen?

Het Rots en Water Instituut verzorgt enkel de opleidingen tot Rots en Water trainers, veelal leerkrachten of andere professionals. Op onze website kunt u een lijst met Rots en Water Scholen en Rots en Water trainers vinden die in ieder geval aan de minimale vereisten voldoen en wiens accreditatie up-to-date is.

Ga bij het kiezen van een Rots en Water trainer altijd na of hij/zij voldoende ervaring met het programma heeft en over de geschikte achtergronden en opleidingen beschikt. Ook adviseren wij om naar een geldige Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) van de Rots en Water trainer te vragen.

Waarom sta ik niet op de Rots en Water Trainerslijst op de website?

Na het volgen van de basistraining sta je in ons trainersbestand. Dit bestand is voor intern gebruik en is niet extern toegankelijk. De lijst op onze website is dit wel. Als je op de lijst wil komen te staan, dien je na het volgen van een training een e-mail te sturen aan [email protected].

Let op: Voor een vermelding op onze trainerslijst dien je aan de minimale trainersvereisten te voldoen (elke 4 jaar een opfrisdag of specialisatie volgen). Zodra je niet meer aan de vereisten voldoet, wordt je van de trainerslijst verwijderd. De vermelding op de trainerslijst is kosteloos.

Mag ik het logo van R&W gebruiken op mijn website?

Dit is enkel toegestaan als uw eigen logo ernaast vermeld wordt en er een directe verwijzing naar onze website wordt gemaakt. Wilt u het logo in hoge kwaliteit ontvangen, stuur dan een e-mail naar [email protected].

Mag ik de naam Rots en Water in mijn bedrijfsnaam, e-mailadres en/of domeinnaam gebruiken?

Dit is onder geen enkele voorwaarde toegestaan. Het merk en de naam zijn beschermd en alleen bestemd voor gebruik door het Rots en Water Instituut.


Kalender

Staan er meer trainingen gepland dan bij jullie op de website staan?

In principe staat op onze website altijd de eerstvolgende training op een locatie vermeld. De planning voor de komende maanden is echter vaak al bij ons bekend. Voor meer mogelijkheden op verschillende locaties kunt u ons mailen ([email protected]).

Kan ik op een reservelijst komen als een training is vol geboekt?

Voor elke training wordt er een reservelijst aangemaakt zodra de training is vol geboekt. U krijgt van ons de mogelijkheid om u op de reservelijst te laten plaatsen. Zodra er dan een plek vrijkomt, nemen wij z.s.m. telefonisch contact met u op.

Op welke locaties worden er open Rots en Water trainingen georganiseerd?

In Nederland worden door ons trainingen georganiseerd in Utrecht en Heeze. Op andere locaties worden trainingen georganiseerd door: Sterk en In Balans (Weerselo) en Minksenwurk (Leek).
In België worden trainingen georganiseerd door Sjanstrainingen (Gent en Herzele, België).


Praktische informatie

Is de lunch bij de training inbegrepen?

Bij al onze open trainingen is de koffie, thee en lunch inbegrepen. Indien u een speciale wens of dieet heeft, kunt u voorafgaand aan de training contact opnemen met de accommodatie waar de training plaatsvind, of op dag 1 van de training uw wensen doorgeven aan het bedienend personeel aldaar. Vaak kunnen zij dit op de dag zelf nog verzorgen.

Bieden jullie ook overnachtingsmogelijkheden aan?

Wij bieden geen overnachtingsmogelijkheden aan. Voor de trainingen in Sportcentrum Oudenrijn is eventueel het Wapen van Harmelen een optie. Dit hotel ligt op 4,5 kilometer van het Sportcentrum. Voor overige mogelijkheden verwijzen wij u graag naar de bekende websites op het internet.

Mag ik op sokken deelnemen aan de training?

Dit is vanwege het risico niet toegestaan. Voor een volledige beleving van de training adviseren wij om de training op blote voeten te doen. Als dit, om welke reden dan ook, niet mogelijk is, dan raden wij aan om tijdens de training zaalschoenen te dragen. Normale schoenen of schoenen met donkere zolen zijn niet toegestaan in de sportzaal.

Kan ik aan de training meedoen met een blessure?

Dat ligt aan de ernst van de blessure. Wegens de nieuwe privacywetgeving zullen wij hier geen vragen over stellen of informatie over verzamelen of vastleggen. Tijdens de training kunt u er voor kiezen om bepaalde oefeningen vanaf de kant te observeren in plaats van mee te doen (altijd in overleg met de aanwezige Master of Co-trainer).
Mocht u zelf al twijfels hebben of u wel in staat bent om een fysieke training te volgen, dan adviseren wij u om de training op een later tijdstip te volgen.

Let op: deelname aan de training geschiedt op eigen risico. Voor meer informatie verwijzen wij u graag door naar onze Algemene Voorwaarden.

Waar kan ik de plankjes bestellen ?

De plankjes die worden gebruikt om door te slaan kunnen niet direct bij het Instituut worden besteld. Het hout is meestal wel beschikbaar bij één van de grotere bouwmarkten. Vaak kunnen zij de plankjes op maat zagen (let daarbij wel goed op de nerf). Voor de houtsoort en afmetingen van de plankjes verwijzen wij u graag naar het handboek en de e-mail met informatie die u na de training ontvangt.

Waar kan ik de stootkussen bestellen?

De stootkussens zijn niet via het Instituut te bestellen. Wel kunnen de stootkussens, indien gewenst met het Rots en Water logo en korting, worden besteld bij Aiki Budo Sport / Ronin B.V. (website: www.aiki-budo.nl). Aiki Budo verzorgt deze dienst onafhankelijk van het Rots en Water Instituut.


Training en certificering

Is het verplicht om eerst de 3-daagse Rots en Water basistraining te volgen alvorens een specialisatietraining te doen?

Het Rots en Water Instituut adviseert ten zeerste om altijd te beginnen met de 3-daagse basistraining*. In deze training komen de basisprincipes aan bod en ontvang je alle ins en outs over het Rots en Water programma.

De 3-daagse basistraining is tevens de enige training waarmee je officieel gecertificeerd Rots en Water trainer wordt. De overige specialisaties accrediteren alleen om met een bepaalde doelgroep aan de slag te gaan.

Ten slotte wordt er bij de specialisatie trainingen vanuit gegaan dat deelnemers op de hoogte zijn van het basisprogramma zodat er direct op bepaalde aspecten en doelgroepen kan worden gefocust. U zult beslist de basisprincipes missen als u de 3-daagse niet heeft gevolgd.

 

*Om deel te kunnen nemen aan de specialisatie ‘Rots en Water en psychosociaal trauma en/of rouwervaring’ is het een vereiste om eerst de basistraining te hebben gevolgd.

Hoe fysiek is de 3-daagse Rots en Water basistraining?

Rots en Water trainingen zijn psychofysieke trainingen. Er wordt dus veel met fysieke oefeningen gewerkt. Een goede conditie of uithoudingsvermogen is echter geen vereiste.

De 3-daagse basistraining kan wel als vrij intensief worden ervaren; de 3 dagen ben je voornamelijk staand (en op blote voeten) bezig. Qua verhouding actief/inactief: circa 75% van de tijd ben je tijdens de training fysiek bezig, de overige 25% vinden er presentaties plaats over de achterliggende theorieën en uitleg van het programma.

Ik ben mijn certificaat kwijt en wil graag een nieuwe, kan dat?

U kunt bij ons altijd een kopie van uw certificaat opvragen. Na een korte check wordt deze nagestuurd. Voor elk kopie brengen wij € 12,50 aan kosten in rekening. Vermeld bij uw aanvraag altijd het verzend- en factuuradres.

Waar bestaat de geschatte 40 uur zelfstudie bij de 3-daagse basistraining uit?

De 40 uur staan voor het bestuderen van het handboek, de informatie die achteraf digitaal wordt meegestuurd, het voorbereiden van de Rots en Water lessen en het bekijken van het filmmateriaal. Er hoeft voorafgaand aan de training niets worden voorbereid. Ook wordt er geen huiswerk meegegeven.

Krijg ik een certificaat als ik niet alle dagen heb meegedaan?

Voor onze trainingen geldt een 100% aanwezigheidsplicht.

Krijg ik een certificaat als ik niet alle oefeningen mee kan doen?

Als u door een blessure of andere geldige reden niet deel kan nemen aan bepaalde oefeningen, verliest u niet automatisch het recht op een certificaat. Wel eisen wij van alle deelnemers een ‘actieve deelname’. Dit wordt door de trainer ter plekke beoordeeld. U dient wel aanwezig te zijn en kan de oefeningen observeren of coachen.

Kan ik na het volgen van de 3-daagse basistraining direct met de lessen aan de slag?

In principe kunt u direct na het volgen van de training met de lessen aan de slag. Dat is natuurlijk enigszins afhankelijk van de ervaring die u al of niet heeft in het werken met kinderen en jongeren of groepen in het algemeen. Het is verstandig om eerst eens bij collega trainers mee te kijken. Tevens adviseren wij om bijvoorbeeld op school de eerste lessen met een collega of andere co-trainer te doen, zo sta je er niet direct alleen voor.

Het certificaat accrediteert u om met alle 24 lessen uit het basisprogramma te werken binnen de pedagogische setting waarin u opgeleid bent (denk op scholen aan een lerarenopleiding, PABO).

Let op: Het certificaat is nadrukkelijk geen accreditatie voor het verzorgen van een Train The Trainer cursus of een accreditatie om andere docenten te trainen. Het Rots en Water Instituut is wereldwijd de enige instantie die trainingen aan docenten/onderwijsondersteunend personeel/hulpverleners aanbiedt, organiseert, coördineert en faciliteert.