Rots en Water trainingen in Costa Rica, Turkije en Kenia

Costa Rica

In het kader van de samenwerkingsovereenkomst die het Rots en Water Instituut NL en het Internationaal Netwerk voor Mensenrechten Europe (RIDHE) hebben, werd eind oktober een Rots en Water Introductietraining gehouden in Costa Rica. Anderhalve dag lang hebben verschillende maatschappelijke organisaties in San José de mogelijkheden van de Rots en Water methodologie ervaren. De training werd geleid door Freerk Ykema en Rebeca Duarte, die ook presentaties gaven en ontmoetingen hadden met leden van internationale organisaties die psychosociale ondersteuning bieden aan mensen in kwetsbare situaties.

 

 

Rots en Water traumatraining in Turkije

Op 6 februari 2023 troffen twee krachtige aardbevingen het zuidoosten van Turkije in de provincie Kahramanmaras. De aardbevingen hebben duizenden levens geëist, onvoorstelbaar veel menselijk leed veroorzaakt en veel schade toegebracht aan huizen en infrastructuur over de hele regio.

In de maanden daaropvolgend heeft het Rots & Water Instituut op verschillende vlakken hulp geboden waaronder het verzorgen van een tweedaagse Trauma training in Ankara aan een groep van 30 psychologen. Voor die specifieke gelegenheid is een werkboek in het Turks samengesteld en aan de deelnemers ter beschikking gesteld. In aanloop naar de training zijn er in Ankara gesprekken geweest met (en op) het Ministerie van Onderwijs, de Turkse associatie van psychologen en AFAD (Disaster and Emergency Management Authority. De training werd gepresenteerd door Freerk Ykema, Gönül Dural (RW Mastertrainer Turkije) en Zehra Yaman (co trainster, directeur Atlantis Educatie & Consultancy/Turkije). De training werd door alle deelnemers zeer positief geëvalueerd.

 

Rots en Water lessen in Kenia

Het Rots en Water Instituut is een belangrijke sponsor voor Stichting4Life. Deze stichting investeert in kinderen door een onderwijs en voedselprogramma aan te bieden. Ze doen dit in de op één na grootste sloppenwijk van Afrika. Deze bevindt zich in Kenia, Naïrobi. De wijk heet Kibera. Geld alleen is niet de oplossing voor armoede. Investeren in onderwijs, opleiding en stage is de weg van afhankelijkheid naar zelfstandigheid en onafhankelijkheid. Sinds 2018 worden er jaarlijks Rots en Water opleidingen verzorgd aan de leerkrachten van de 4 scholen in de sloppenwijken van Kibera. De leerkrachten van deze drie primary schools en één secondary school, trainen jaarlijks 1000 kinderen van de scholen en geven ze hiermee belangrijke tools mee in hun menswording onder uitdagende omstandigheden. De leerkrachten zijn voor deze kinderen belangrijke, voorspelbare, veilige en betrouwbare volwassenen die kinderen begeleiden in hun menswording. De Rots en Water methode ondersteunt de leerkrachten in deze verantwoordelijke opdracht met een pedagogische tool en ondersteunt kinderen met heel veel praktische oefeningen om te kiezen tussen Rots: ‘Ik ben rots, ik ben sterk en ik zorg goed voor mijzelf’, en Water: ‘Ik ben water, wij zijn sterk, wij zorgen goed voor elkaar’.

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>